Ziekteverzuim herkennen?

Als je goed oplet, kun je veel gevallen van (ziekte)verzuim zien aankomen. Welke signalen zijn er dat een werknemer dreigt uit te vallen?

Verzuim beperken, kom in actie!
Wat kun je als werkgever doen met deze signalen? Zorg dat je in alle gevallen snel in actie komt en laat zien dat je betrokken bent bij je werknemer. Maak regelmatig een praatje en vraag hoe het gaat.

Zorg dat er bij functioneringsgesprekken genoeg tijd is voor feedback. Laat weten dat er tussendoor ook ruimte is voor een gesprek. Creëer zo een open cultuur, waarin jij als werkgever benaderbaar bent. Daarmee kun je werknemers gemotiveerd houden en veel verzuim gevallen voorkomen.

Hoe pak je het aan?
Is je werknemer vaker ziek? Ga dan een verzuim gesprek aan. Geef aan wat je opvalt en vraag vriendelijk wat er aan de hand is, zonder naar medische redenen te vragen. Neem de tijd voor het verhaal van je werknemer.

Ga niet in discussie over klachten, maar toon vooral begrip. Vraag of je iets kunt doen voor je werknemer en denk mee in mogelijke oplossingen. Schakel waar nodig direct de bedrijfsarts in of een andere arbeidsdeskundige.

Bekijk de volgende 7 oorzaken en bijbehorende signalen:

1. Afnemend werkplezier
Is je werknemer nog wel happy? Werkplezier is het belangrijkste medicijn tegen ziekte­verzuim. Iemand die plezier heeft in het werk, zal zich minder snel ziekmelden. Let daarom op gedragsveranderingen. Iemand is bijvoorbeeld steeds vaker:
– Kortaf
– Cynisch
– Angstig
– Prikkelbaar
– Stil en teruggetrokken
– Besluiteloos

Ook uiterlijke kenmerken kunnen wijzen op verminderd werkplezier. Iemand oogt bijvoorbeeld:
– Vermoeid
– Futloos
– Slordig
– Afwezig

Als iemand vaker te laat komt is dat een extra teken aan de wand. Afnemend werkplezier en bijbehorende signalen kunnen samenhangen met een of meer van de onderstaande oorzaken en signalen.

2. Conflict met collega
Een conflict op het werk kan de oorzaak zijn van regelmatig kort verzuim of langdurig verzuim. Let vooral goed op de volgende signalen en probeer het in de kiem te smoren:
– Pesten
– Groepsvorming
– Discriminatie
– Agressie en geweld
– Slechte werksfeer

3. Onveilig werken
Als een werknemer niet veilig werkt, is de kans op een bedrijfsongeval groter. Dit kan leiden tot ernstige blessures en langdurig verzuim. Let op deze signalen:
– Klachten over de werkplek
– Geen pauzes nemen
– Niet werken volgens protocol
– Geen beschermingsmiddelen dragen

4. Privéproblemen
De thuissituatie van je werknemer is veranderd. Een scheiding, een ziek kind of een sterfgeval in de familie. De spanningen rondom deze situaties kunnen hem te veel worden. Herken op tijd de signalen. Iemand is:
– Verdrietig
– Minder productief
– Minder betrokken
– Minder alert

5. Financiële problemen
Als je werknemer schulden heeft, kan dat een grote impact op zijn leven hebben. Dit kan ook leiden tot verzuim. Je herkent het bijvoorbeeld aan de volgende situaties. Iemand:
– Is onrustig, gestrest
– Is minder geconcentreerd op zijn werk
– Is regelmatig zijn ‘portemonnee vergeten’ (bij de lunch of een gezamenlijk cadeau)
– Is lang niet meer op vakantie geweest
Vraagt om vooruitbetaling van loon of vakantiegeld

6. Toenemende werkdruk
Oplopende werkdruk is vaak een reden voor ziekte­verzuim. Als werkgever kun je dit natuurlijk goed in de gaten houden. Let er op dat iemand niet ondersneeuwt in het werk. Herken de signalen. Je werknemer:
– Slaat pauzes over
– Werkt regelmatig over
– Is gehaast, snel geïrriteerd
– Maakt veel fouten
– Is niet bereid collega’s te helpen

7. Fysieke en psychische klachten
Duidelijke signalen voor naderend ziekte­verzuim zijn klachten over de fysieke of mentale fitheid. Misschien klaagt een werknemer zelf of je hoort het van een ander. Neem deze klachten dus serieus. Hieronder lees je hoe je hiermee om kunt gaan als werkgever.